EXCLUSIV | Fost ambasador, despre legea marțială a lui Putin: „Luptă pentru prelungirea vieții sale și controlul forțelor loiale. Pierderea teritoriilor înseamnă și sacrificarea lui”

EXCLUSIV | Fost ambasador, despre legea marțială a lui Putin: Luptă pentru prelungirea vieții sale și controlul forțelor loiale. Pierderea teritoriilor înseamnă și sacrificarea lui
Publicat: 22/10/2022, 10:30

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a declarat într-un interviu acordat Gândul că, în actualul context, nu există nicio o șansă de negociere între partea ucraineană și cea rusă. În plus, susține Igor Munteanu, după 241 de zile de război, Vladimir Putin are imaginea și comportamentul „unui dictator îngrozit de realitățile cu care se confruntă”, dar și de presiunea poporului rus care începe să dea semne vizibile de nemulțumire. Fostul ambasador susține că, în tot acest climat, amenințarea cu arma nucleară i-a devenit lui Putin sursă de supraviețuire.

Fostul ambasador spune că, în cazul în care acest război s-ar încheia – fie printr-o înfrângere militară, fie printr-o schimbare a guvernării -, repercusiunile invaziei ruse în Ucraina, respectiv izolarea Rusiei de către puterile lumii, vor duce la subdezvoltarea sistemică a societății ruse pentru 50 de ani de acum înainte.

Igor Munteanu punctează și faptul că, dincolo de tragedia pierderii atâtor vieți omenești, sacrificate pe altarul ambiției lui Putin, societatea rusă va plăti un preț foarte mare, depopulându-se de oameni culți, de elitele care pot ridica și pot reconstrui Rusia.

„În primele 8 luni de război, Rusia și-a băgat în cuptor cele mai bune unități”

Fostul ambasador a mai spus că, dincolo de explicațiile Rusiei că eșecul militarilor săi pe frontul din Ucraina este consecința unei lupte cu un inamic sprijinit puternic de statele occidentale, realitatea este că rușii care luptă acum sunt demoralizați și nepregătiți.

„În primul rând, Rusia își explică eșecurile de pe frontul din Ucraina nu prin faptul că ucrainenii sunt viteji și curajoși, ci prin faptul că luptă contra NATO. Pe de altă parte, este o recunoaștere implicită a faptului că forțele pe care le deține în prezent Federația Rusă sunt net inferioare forțelor conjugate ale Ucrainei, întărite de sprijinul occidental.

Observăm că, în primele 7-8 luni de război, Rusia și-a băgat în sobă, în cuptor, cele mai bune unități pe care le avea, le-a consumat, în timp ce resursele adiționale, cele care se acumulează prin mobilizările succesive, aduc în linia frontului oameni nepregătiți, oameni demoralizați sau care au o vagă închipuire despre războaiele moderne.

În aceste condiții, Vladimir Putin are o singură șansă de supraviețuire: crește mizele și o face prin amenințarea cu arma nucleară sau prin amenințarea cu detonarea centralei nucleare de la Zaporojie sau cu experimente nucleară în Marea Neagră, de forță mică sau mare. Toate aceste lucruri se încadrează în politica Kremlinului de a determina o anumită încetare sau o suspendare – în cel mai bun caz pentru ei – a aprovizionării cu muniție și cu arme moderne pentru armata ucraineană”, a explicat Igor Munteanu.

„Putin înțelege că pierderea teritoriilor înseamnă revolta celor care controlează Serviciile și armata”

Fostul ambasador a subliniat însă că, deși după opt luni de război, trupele militare ruse par ”sleite și nefuncționale”, nu trebuie subestimat faptul că Rusia are o populație suficient de numeroasă pentru a putea face o mobilizare.

„Armata ucraineană se află în marș – vorbim aici despre campania de cucerire a Hersonului -, iar forțele rusești se retrag și din acest teritoriu, extrem de important strategic. Sunt multe speculații asupra modului în care se va lupta Federația Rusă, unitățile lor sunt sleite și nefuncționale la capacitatea la care ar putea să opună rezistență. Dar, să nu subestimăm totuși capacitatea uriașă de mobilizare a Rusiei, care are o populație ce poate fi mobilizată.

Nu există șanse de negociere în acest moment. Toate variantele de a pune la masă ucraineni și ruși, prin mijlocirea turcilor, a lui Erdogan, sau prin intervenția președintelui francez Macron sau prin orice alte miraculoase esențe de natură pacificiste nu dau rezultate, pentru că Vladimir Putin înțelege că pierderea acestor teritorii – pe care chiar acum le-a declarat părți ale Federației Ruse – înseamnă revolta radicalilor săi, cei care controlează serviciile și armata, și sacrificarea lui. Este inevitabil!

Ce spun este că Putin se luptă acum pentru prelungirea vieții sale și pentru controlul asupra forțelor care i-au rămas loiale. Nu în mod întâmplător, în capitala Federației Ruse au loc cu regularitate intercepții de împresurare și izolare a unor sectoare din Moscova, ceea ce reprezintă, de fapt, intercepții de contracarare a unor încercări de lovitură de stat”, completează fostul ambasador.

„În Georgia au ajuns, de frica mobilizărilor, 140.000 de ruși”

Igor Munteanu susține că deciziile lui Vladimir Putin încep să producă tot mai multă nemulțumire în rândul populației, iar consecința va fi o depopulare care va slei societatea rusă și o va condamna la subdezvoltare pentru mulți ani după ce războiul de va termina.

„Putin este îngrozit de rezistența ucraineană pe care nu a anticipat-o și de unitatea pe care o manifestă alianța euro-atlantică și cea transatlantică. Mai mult, Putin este, în acest moment, surclasat de evoluțiile de pe front și încearcă din răsputeri să schimbe figurile, sacrificându-și generalii – sunt sute de militari cu ranguri înalte și generali care au fost nimiciți personal, la indicațiile lui, pe front sau în afara frontului. Rapoartele cu care aceștia vin în fața lui Putin sunt altele decât cele pe care acesta și le dorește.

Este complexul și sfârșitul unui dictator îngrozit de realitățile cu care se confruntă. Poporul rus începe să manifeste nemulțumire pentru felul în care este condus și primul lucru pe care îl va face, pe lângă plecările din statul lor, de exemplu, la acest moment, în Georgia au ajuns, de frica mobilizărilor, 140.000 de ruși.

În același timp, Rusia se depopulează de oameni culți, de oameni cu carte și asta sleiește societatea rusă și o determină să revină la modelul stalinist de conducere. Or acest lucru va determina societatea rusă – dacă se va pune capăt acestui război, fie printr-o înfrângere militară, fie la o schimbare a guvernării – la o subdezvoltare sistemică pentru 50 de ani înainte”, conchide Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.

Vladimir Putin a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene anexate

Vladimir Putin a decretat miercuri legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie -, oferindu-i puteri mari de a restrânge libertățile civililor.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a mers joi de urgență la Washington pentru discuții cu Pentagonul, pe fondul temerilor spionilor că Vladimir Putin va detona o bombă nucleară deasupra Mării Negre.

Există temeri serioase că Vladimir Putin va face o „demonstrație de forță nucleară”, a declarat o sursă britanică.

După recentele atacuri rusești asupra Ucrainei, o treime din țară a rămas fără energie electrică, în timp ce noul șef al forțelor armate ruse, Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, a lansat o serie de atacuri cu rachete și drone. Generalul, suspectat că a folosit arme chimice în Siria, a vizat infrastructuri critice, a scris Daily Mail.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal